maanantai 26. helmikuuta 2018

Huoraa koneeseen ja eteenpäin


Voimaantuminen. Suomen kielen ärsyttävin sana, joka yhdistyy naistenlehtien mukapsykologisiin nollatiedeartikkeleihin ja huuhaa-kursseihin.
Siitä huolimatta tämä teksti käsittelee voimaantumista.
Viime aikoina voimaantuminen on ollut mielessäni. Olen jossain sellaisessa paikassa, johon naistenlehdet eivät enää yllä eikä kursseihin ole voimia.
Viime vuonna, kahdeksas päivä joulukuuta, olin TYKS:n päivystyksessä ja tutkin oman hiljaisen huoneeni ikkunaa. Sitä ei saanut auki. Vähän sen jälkeen minut lähetettiin akuuttiosastolle, jossa olin seuraavan kuukauden. Ilman sitä olisin kuollut.
Romahdukseeni asti olin ollut virallisesti pitkäaikaistyötön. Siitäkin voi jäädä sairaslomalle, sairaslomalle, joka kestää nyt koko kevään.
Elämän merkitys on muuttunut. Olen luisumassa jonkinlaisen hyväosaiseen syrjäytymiseen. Yksinäisyyteen. Normaalin ja epätoivoisen välillä liikkuvaan päihteidenkäyttöön, kun kotona tuntuu olevan ehtymätön varasto kaljaa. Satojen eurojen arvoisiin lääkkeisiin ja hoitoihin, tyhjiin päiviin, ajatuksiin, jotka eivät rakennu kokonaisiksi. Toimeentulotukeen, asumistukeen, sairauspäivärahaan, numeroiden laskemiseen ja siihen, kun ei enää välitä. Sähkölaskun ja puhelinlaskun väliin, pimeään kuiluun. Suljetuista pankkikorteista maksuhäiriömerkintöihin, ahdistuneisuushäiriöstä kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, aivokemiakoktailiin. Tasaaviin lääkkeisiin, rauhoittaviin lääkkeisiin, aivojen sähkövirtoja kontrolloiviin lääkkeisiin.
Päivät kuluvat maailman ulkopuolella hitaasti ja nopeasti samaan aikaan. Ei minulla ole tylsää, aivoni ovat korjausprosessissa, joka ei anna tilaa tylsyydelle. Mutta ei minulla ole mitään tekemistäkään. Mietin, mitä teen, miten muutuin. Keksin joka viikko uuden tulevaisuuden, huippumallista nuoriso-ohjaajaksi, baarimikosta kirjailijaksi. En osaa päättää, en edes tiedä, kuka olen. Suunnittelen uusia tatuointeja, koitan miten lääkkeet ja alkoholi sointuvat yhteen, lämmitän mökkiäni ja tuijotan tulta paukahtelevassa hiljaisuudessa. Koitan pitää lävistykset lämpiminä, sillä ihon alle hiipivä jäinen metalli tuntuu kuolemalta. Teen ruokaa, jos haluan, syön, kun on pakko. Olen jaksavainen, mutta en normaali. Olen tasaisempi kuin ikinä ennen ja pelkään siksi menettäväni jotain. Välillä olen niin väsynyt, että en nouse sängystäni. Mietin pitkinä aamuina, mikä on minun normaalini ja onko se sama kuin muiden. Joka päivä huomaan, että en ajattele enää samalla terävyydellä kuin ennen. Olen tyhmentynyt, joko sen takia, että kävin lähellä psykoosia, tai sen takia, että lääkkeet ovat typistäneet aivoni ja tunteeni kaksiulotteisiksi.


Käsitykseni voimaantumisesta on muuttunut. Minun täytyy hakea se samalta reunalta, jolla nyt itse olen. Tarvitsen todistusaineistoa siitä, että joku muukin elää kaoottista, vaikeaa elämää. Soitan punkia kuulokkeista niin kovalla, että korvani soivat. Silloin likainen, tyhjä elämäni tuntuu viimein sointuvan yhteen jonkun värin kanssa.
Ne, jotka ovat seuranneet minua somessa, ovat saattaneet huomata, että noin 70 % ajastani käytän Huora-yhtyeen paitaa. Olen kuunnellut bändin Hukutaan paskaan -levyn miljoona kertaa. Siellä kehotetaan antamaan pillua ja lauletaan rahan vallasta, normaalin määritelmistä, kaikesta, mikä on minulle nyt ajankohtaista.
Rakastan Huoran laulajaa Anni Lötjöstä. Rakastan sitä, että riippumatta ulkonäöstä tai statuksesta hän on Suomen kuumin nainen. Kaikessa on sittenkin kyse asenteesta. Se on lohduttanut minua, kun paperilla lasketun pysyvästi sairaan, työttömän ja toimintakyvyttömän olemukseni seksuaalinen markkina-arvo ja yhteiskunnallisen tuottavuuden prosentti ovat painuneet miinukselle. Mutta maiharini, rikkinäiset kirpparimekkoni ja tylyt ilmeeni olen saanut pitää. Kannan Huora-paitaani kuin kunniamerkkiä. Siitä on tullut luottovaatteeni, joka käy arkeen juhlaan, ja olen se päällä aina yhtä voimakas. Se on haltuunottoa ja asioille nauramista, se on negatiivisen kääntämistä voimaksi. Voimaantumista siis.
Lauantaina 24.2.2018 Huora esiintyi Turun Gongissa. Ostin toisen Huora-paidan. Joku huusi yleisössä ”Laula huora!”. ”Mun nimi on Anni. Tän yhtyeen nimi on Huora. Huuda ’laula Anni!’, niin menee viesti paremmin perille”, Lötjönen vastasi.
Voimaannuin.


Minulla on nyt aikaa käydä kaikilla keikoilla. Kannan käsilaukussani aina korvatulppia, sillä koskaan ei tiedä, milloin niille päädyn. Ne rytmittävät viikkojani, muokkaavat unirytmiäni. Arkeni muodostuu pienistä pudotuksista, pudotuksista asvaltille tai rahattomuuteen. Jos tunnen jonkun koskettavan minua, eihän se ole paha?
Olen tuntenut hirvittävän paljon vihaakin. Vihaa itseäni ja geenejäni kohtaan, vihaa sitä asiaa kohtaan, joka melkein tappoi minut. Vihaa yliopistoa ja opettajia kohtaan. Vihaa henkilökohtaisesti Juha Sipilää ja Juha Sipilän sokeaa, ahnetta Jumalaa kohtaan, kun asumistukeani leikattiin, kun elämiseni edellytyksiä leikattiin.
Vihaan, kun en osaa enää kirjoittaa. Teksti ei järjesty. Kirjoitan kerran viikossa jotain ja sekin tuntuu ihan paskalta. Kognitiiviset taidot kuulemma palaavat. Ihan sama. Elämä on mennyt saatanan vaikeaksi. Miten voisi kirjoittaa, kun edes ajatukset eivät ole kokonaisia lauseita, ja sanat vaihtavat paikkaa keskenään, kun koitan puhua?
Mutta olen tuntenut myös rakkautta. Ihmisiä, jotka eivät hylkää. Olen kohdannut sellaista osattomuutta, jota minun kuplissani ei ennen ole ollut. Tuntenut muut ihmiset lähelläni, antamassa itsestään. Tuntenut oman voimani, oman kykyni olla olemassa vahvasti.
Olisi niin helppo upota synkkyyteen, katkeroitua ja kyynistyä maailmalle. Mutta olisi ehkä myös aika olla naiivi, uskoa, että kaikki järjestyy.
Kuuntelen Huoraa kovemmalla, yhä uudestaan ja uudestaan, kotona, kaupungilla, tuijottaessani bussin ikkunasta jäisiä katupintoja ja erilaisia elämiä. Uudestaan ja uudestaan ja uudestaan, kunnes osaan kaiken ulkoa, kunnes tuntuu kuin vereni olisi muuttunut musiikiksi.
Tiedän, että minun käy hyvin, lopulta käy hyvin. Olen maailman onnekkaita, kaiken tämän jälkeenkin. Mutta vielä hetki minun täytyy samaistua siihen, mitä on olla yhteiskunnan kellarissa ja muistaa, että kaikki eivät pääsee sieltä pois, eivät ikinä.

Kuvat: Eino Nurmisto



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katso myös tämä:

Häpeä

Häpeä istuu pääni päällä ja nauraa. Se nauraa sitä, että sain tänään neljäsataa viisikymmentä euroa, joista käytin neljäsataa heti myöhässä ...