lauantai 9. helmikuuta 2019

Avoin kirje rakkaalle Turulle: olet perseestä


Rakas Turku. En ole koskaan halunnut lähteä luotasi. Olet sitä kaikkea, minkä ymmärrän kodiksi ja hyväksi. Mutta olet välillä aivan vitun perseestä.

Ei riittänyt, että torin paikalla on valtava kuoppa. Ei riittänyt, että Wiklund on työmaa. Ei riittänyt, että Hansakortteli on yksi iso väliaikaissokkelo. Ei riittänyt edes se helvetin funikulaari. Ei, kaikkeen on pitänyt kajota.

Eilen kävin hyvästelemässä yhden rakkaan kantapaikkani, kun Baaribaari on lopettaa toimintansa. Baaribaari on ollut kaupungin iloisin yökerho, hauskin sisäpiha ja paras lihatiski. Baaribaarissa on ollut leppoisa takahuone ja täysi tanssilattia, jossa pussailla tuntemattomia. Keikat ovat olleet ilmaisia ja niitä on ollut paljon. Hanasta on saanut halpaa kaljaa ja aika usein kaljalle lähtemisen käsite onkin yllättäen sisältänyt myös jallua. Eikä mistään muusta baarista ole saanut kesäkeskiviikkoisin soijanakkeja. Baaribaari on ollut kaupungin kirjaimellinen väriläiskä hienoine tapetteineen ja upeine kalusteineen (joita ehkä saa nyt ostaa jostain, mistä?). Tulen kaipaamaan sinua Baaribaari!



Viime vuosina Turku on menettänyt paikan toisensa jälkeen. Se on todella poikkeuksellisen huonoa mainosta kaupungille, joka haluaisi olla tunnettu kulttuuristaan ja ravintoloistaan.

En voi olla ajattelematta, että täällä hyväksytään vain tietyt muodot kulttuurista, vain se, mikä ylhäältä katsotaan oikeaksi. Me, jotka edustamme jotain muuta, saamme taistella. Koko aikuisikäni olen pelännyt Dynamon menettämistä, jopa niin paljon, että Baaribaarin lopettaminen yllätti täydellisesti. Kaupunki on täynnä punkkareita, hippejä, hörhöjä ja muuta marginaalia, joka siivotaan täysin pois katukuvasta. Täällä saavat näkyä vain kliseet jääkiekkoilijoista ja misseistä. On kuin joku olisi unohtanut kertoa Turun brändityöryhmälle, että kaupunki syntyy vain kaupungissa asuvista ihmisistä. Baaribaari ei sentään palanut yön pimeydessä.

Turku, armaani, voisit olla niin järjettömän hyvä, elävä ja monimuotoinen. Miksi haluat olla toriparkki ja Naima, siivottuja tilastoja ja Turun tauti? Täällä luulisi olevan tilaa kaikille. En välillä kestä sitä, millaisessa paikassa oikein asun. Vitun Turku.

19 kommenttia:

  1. hyvä kirjoitus!! itsekin valitettavan usein tuntuu, että urheilu tms. menee monimuotoisuuden kulttuurin edelle. ei osata arvostaa sitä, että on erilaisia ihmisiä, kaikkien pitäisi olla yhdestä muotista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toki urheilukin on osa monimuotoista kulttuuria, mutta tuntuu, että sitä arvostetaan eri tavalla kuin montaa muuta kulttuurin osa-aluetta. Itse olen myös sitä mieltä, että erilaiset ihmiset ovat vahvuus!

      Poista
  2. Koko ikäni Turussa asuneena en voi muuta sanoa kuin että tää on vitun ankea läävä, jossa pienet väriläiskät ei vaan jostain syystä menesty. Ei täällä ole muuta kuin Hesburgereita ja tyhjiä parkkihalleja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten sanoin, mä en haluaisi asua missään muualla kuin Turussa. Mut onhan tää välillä vähän ankea, ei sitä voi kieltää.

      Poista
  3. Baaribaari varmaankin lopetetaan siksi, että toiminta ei ole ollut kannattavaa. Eli toisin sanoen asiakkaita ei ole ollut tarpeeksi. Turha siitä on mitään suurempaa voimaa syytellä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väitän kyllä, että kaupungin yleisellä mentaliteetilla on osansa siihen, että mitkä paikat menestyvät ja mitkä eivät.

      Poista
  4. Ravintola, edes Baaribaari, ei elä vain pyhästä kraanavedestä omissa aineissa oleville asiakkaille. Jos te asiakkaat, kurtturuusut, ette olisi olleet perseestä, niin teillä olisi Baaribaarinne edelleenkin.

    VastaaPoista
  5. Onpa kerrassaan ihanan asiallisia ja hienosti argumentoituja kommentteja. <3 Eihän tässä itse Turkua hallinnollisessa mielessä ole syytelty, vaan Turkua kaupunkina ihan yleisellä tasolla. Kyseisen baarin myynytttä/ostanutta tahoa ehkä? Samaa fiilinkiä tässä on kuin Dynamon purku-uhassa. Talon tilalle suunnitellaan jotain fucking hotellia tahi toimistorakennusta. Hotelleja Turussa riittää ja yksikään toimistorakennus lisää keskustassa ei elävöitä Turun elämää. Baarin paikalla on ollut aikaisemminkin jotain ns valtavirtaa edustavia klubeja eikä niistä yksikään ole selvinnyt paria vuotta kauempaa. Baaribaari on ollut yksi pitkäikäisimmistä. Lyhytnäköistä ja naurettavaa jos siihen taas tulee tilalle joku mukamas hienompi mesta, joka toimii siinä ehkä pari vuotta ja taas sama rumba jatkuu. Montako Lyniä Börsiä Naimaa jne Turkuun muka mahtuu? Baaribaarissa kohtasivat selkeästi ja aidosti kaikenikäiset ja kaikenlaiset ihmiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dynamon rakennus kuuluu suojeltaviin, joten sitä ei ole kukaan mihinkään purkamassa. Toki nykyinen omistaja pelkään vuokran nousua korjauksen myötä ja siksi on puhutttu lopetuksesta. Siellä kävijöidenkin olisikin siksi hyvä saada kumottua yksi olut enemmän.
      Ylipäätään mikään kiva mesta ei pyöri hengailun varassa vaan eurojen. Ihan mille tahansa baarille tai clubille juomattomuus on myrkkyä, vaikka kansanterveys kiittää.

      Poista
    2. Kyllä koko Österbladin tonttia on suunniteltu purettavaksi vähintäänkin 2000-luvun alusta lähtien. Vuonna 2005 Turun Sanomat uutisoi että tontin rakennuksia ehostetaan purkulupaa odotellessa, ja siitä on nyt sitten väännetty jo 13 vuotta. 2017 ja 2018 asiasta väännettiin uudestaan näkyvästi, mutta nyt on ollut sillä saralla taas hiljaista. Ihan lupaavan hidas prosessi siis, ehkä kaatuu, mutta mikäli Dynamon talo on suojeltu niin eipä se kaavaehdotuksissa näy.

      Poista
  6. Kaupungit muuttuu väkisin, sil ei voi mitään. Tässäkin pelissä ei ollut mikään ernujen silmään kuseminen, vaan raha. Se ikävin tosifakta. Kun jokin toiminta ei kannata, ei sitä jatketa, etenkään kun kyseessä on keskustassa sijaitseva, keikkapaikkana toimiva ja kohtuullisen isolla pinta-alalla varustettu baaritila.

    Mutta faktana on myös että mikään oluenmaistelupaikka tai ihmisroskan spaikkaus-juottola Marilynin ja Chicin tapaan ei tule selviämään Baaribaarin tiloissa tai siinä onkalossa, minkä paikan menettäminen jättää muuten harmaaseen katukuvaan. Jumala armahtaa, taidehipit ei. Yrittäjät saa yrittää, mutta fakta on, että koko tila toimi Baaribaarin taide- ja musiikkikuppila-formaatissa parhaiten. Tällä hetkellä realistisen toiveeni on, että tulee joku uusi yrittäjä, joka tajuaa tämän saman.

    In the meantime, boikotoikaa Baaribaarin seuraajaa, siirtykää toisiin keskustan paikkoihin (Bar Ö:stä saattaa ainakin oman kokemuksen myötä tulla miltei Baaribaarin veroinen keikkamesta jos sinne ihmiset jaksaa buukata menoa ja meisinkiä, toisii suosituksia myös keikkavetoisempi TVO ja rento ja mukava Bar Kuka) ja muistakaa, kuluttajat äänestävät lompakoillaan. #aurakatuboycott.

    Punkkarit, taidehipit, hörhöt, "every sort of filth", siirtykäämme viime kädessä pussikaljoittelemaan kävelykadulle. Vallataan kaupunki rauhallisen vastarinnan ja Pirkka III:n voimin. Mutta ei alistuta, ei siirrytä Aurakadun valtaajan tiloihin.

    P.S. Ootsä ikinä käyny Helsingissä? Se paikka on koko ajan skutsissa mut silti täältäkin pakenee kaikki sinnepäin. Paras tapa tukea rakasta kaupunkia on toimia, eikä vain aneemisesti valitella ja paeta ikuisten tietöiden ja hirveimmän slangisanaston pyörteisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, lohdullista tässä on, että ei me kadota mihinkään tästä kaupungista! Aina löytyy joku uusi paikka, jolla vallata tilaa keskustasta.

      Poista
  7. Rakas bloggari, olet nuori. Tuolta minustakin muistaakseni silloin tuntui. Kun tulet keksi-ikäiseksi niin silloin et huolte n ja lasten riivaamassa elämässä kaipaakaan enää noita vaihtoehtopaikkoja vaan niitä helppoja hesejä ja valmiiksi pureskeltuja kokemuksia. Noiden vaihtoehtopaikkojen sitäpaitsi pitää syntyä ja kuolla tiuhaan tahtiin, muutenhan ne olisivat valtavirtaa ja jähmettyisivät paikoilleen, eli niistä tulisi niitä hesejä. Nuoruuteen kuuluvaan itsensä erityiseksi tuntemiseen kuuluu "oma kantis" joka on tiedostavampi ja parempi kuin muut "niiden" (=missit + kiekkoilijat) massapaikat. Tosin samoja talouden lakeja kaikki palveluja ja tuotteita noudattavat kaikki juottolat, tapeteista ja musiikkivalinnoista riippumatta. Nuoruuteen kuuluu myös erilaisena oleminen ja usein se tehdään samalla tavalla kuin muutkin erilaisena olevat. Kannattaa siis varoa tekemästä helppoja arvioita muista (=kiekkoilijat ja missit) ihmisistä ja luulla tietävänsä kauheasti niiden sisäsestä maailmasta. Eli haluan lohduttaa sinua. Viidentoista vuoden päästä sinua ei enää harmita, vaan täynnä nostalgiaa muistelet nuoruuttasi ja aivan ihanan erityistä Barbaaria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On totta, että en ole vielä ihan keski-ikäinen, mutta se ei ole syy suhtautua alentuvasti minuun. Käyn myös Hesellä ja minulla on huolia ihan niin kuin kaikilla ihmisillä. Eikä se, että jollain on lapsia, tee hänen kokemuksestaa todempaa kuin kenenkään toisen kokemus. En ole myöskään samaa mieltä siitä, että vaihtoehtopaikkojen pitäisi kuolla, jotta ne pysyisivät vaihtoehtoisina. Esimerkkinä Dynamo, joka on perustettu 1996. Uskon myös, että tulen aina tuntemaan itseni jollain tavalla erityiseksi ja jollain toisilla tavoilla hyvin tavalliseksi. Jokaisen ihmisen minuus on sekoitus näitä kahta. Enkä myöskään kuvittele tietäväni mitään tuntemattomien ihmisten sielunelämästä, stereotypioista sen sijaan tiedän. Varmasti tulen muistelemaan Baaribaaria, mutta se ei tarkoita, ettenkö muistaisi samalla, että millainen kaupungin mentaliteetti oli, kun se lopetti.

      Poista
  8. Kurjaa, mais oui, mutta miten tämä liittyy kaupunkiin? Ketkä "ylhäältä katsovat ihmiset" määräävät siitä, miten paljon jengi ostaa kaljaa ja käy keikoilla, mikä lopulta määrittelee rahavirtaa, eli sitä, jääkö paikka henkiin vai nakutetaanko laudat ovelle? Pitäisikö tietylle liiketoiminnalle antaa tukiaisia, jotta ne selviäisivät ilman liikevoittoakin?

    Olipa yritystoiminnan kohderyhmä ja asiakaskunta mitä tahansa, on se silti yritystoimintaa yhtä kaikki. Ja jos tietynlainen asiakaskunta on aliedustettuna tai kulutuskäyttäytymiseltään epäkannattavaa, on vain markkinatalouden lain mukaista, että jonkinlaisia, valtavirtaisia (huom. sana "valtavirta" – suosittu) paikkoja on enemmän ja ne menestyvät paremmin.

    Olen kanssasi ihan samaa mieltä siitä, että kivojen paikkojen kuolemaa on kauhea katsoa. Klubille ja Baariin on jäänyt monet ikuiset illat ja minuutin rakkaudet ja yhden yön elämänkokoiset hetket.

    Mutta kaupunki on kuitenkin sen ihmiset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhuin tässä enemmän kaupungin yleisestä mentaliteetista. En ole missään vaiheessa kuvitellut tai tarkoittanut, että baaritoimintaa pitäisi tukea kaupungin suunnasta. Toivoisin vain kovasti, että kaikki vaihtoehtoisuus ei hukkuisi valtavirtaan.

      Poista
  9. Baaribaarin omisti/omistaa sama tyyppi, joka veti Gonginkin loppumetreillä konkurssiin. En lukisi siis pois mahdollisuutta yksinkertaisesti siitä, että tässä on kyseessä ihminen joka ei baarialalla enää viihtynyt. Sanoisin, että sai tarpeeksi ja möi Baaribaarin toiminnan pois eniten tarjoavalle - ei niinkään välttämättä että Baaribaari ei olisi jostain syystä ollut kannattava. Voi olla että hlökohtaiset velatkin painaa, jos sellaisia on ottanut.

    Baaritoiminta on vaan semmosta, että jos haluaa pitää hinnat pieninä ja palvella alakulttuuria, niin pitää kituutella siinä kannattavuuden rajoilla, jolloin pystyy vain maksamaan itselle ja kaljankaatajille palkan. Kutsumusammatti. Jos jotain konkreettista haluaa tehdä Turun kulttuurin eteen niin ei riitä tuopilla istuminen ko. baarissa, kannattaa perustaa tai liittyä yhdistykseen, joka järjestää tapahtumia baareihin (yleensä +-0 tuotolla). Oman kokemuksen mukaan kiitosta ei yleensä kuulu tai kuuluteta, mutta ihmisillä on kollektiivisesti kivempaa.

    VastaaPoista

Katso myös tämä:

Häpeä

Häpeä istuu pääni päällä ja nauraa. Se nauraa sitä, että sain tänään neljäsataa viisikymmentä euroa, joista käytin neljäsataa heti myöhässä ...