keskiviikko 6. helmikuuta 2019

"Milloin kävit viimeksi testaamassa hedelmällisyytesi?"


Ah, aina ihanat Facebook-mainokset. Nuo kohdennetut pikku helmet! Tänään minulle mainostettiin kivasti lapsettomuushoitoja.




Mainoksen takana on Felicitas Mehiläinen, ”yksilöllisten hedelmöityshoitojen edelläkävijä”. Mainos aloittaa melko neutraalisti kysymällä, että koska olen viimeksi käynyt gynekologilla (kaksi vuotta sitten). Mutta sitten: ”Hedelmällisyys alkaa alentua jo varhain”. Hupaisaa pientä pelottelua! Onneksi tutkimukset saa helmikuun loppuun mennessä puoleen hintaan.

No kuulkaa, minäpä menen nyt neuvolaan selvittämään oman hedelmällisyyteni, kun on kerran niin halpaa!

No en todellakaan mene. Keskimäärin suomalainen nainen synnyttää ensimmäisen lapsensa 28-vuotiaana. Suurin osa lapsista tehdään 30–34 vuoden iässä. Olen 29-vuotias. Ei ole kiire, oikeasti, ei ole.

Aika nopeasti selviää, että ainoat syyt, joiden takia tämän mainoksen näen, ovat ikäni ja kotipaikkakuntani. Kolmekymppinen kaupunkilaisnainen siis on näissä algoritmeissa lapseton ja rahoissaan. Ihana stereotypia!





Yhteiskunta on ikäiselleni naiselle jo nyt aika rankka. Politiikan huipuista yllättäviin päiväkotimainoksiin (mistä niitäkin riittää Facebookiin?) ja sukulaisista naistenlehtiin joka puolella ympärillämme muistutetaan, että lapsia olisi paras tehdä. Ja siitä muistutetaan nimenomaan naisia. Lasten hankkiminen ei ole Suomessa vuonna 2019 koskaan naisen oma asia. Se on yhteiskunnan asia.

Minusta on törkeää, siis raivostuttavan törkeää, että lapsettomia hoitavalla klinikalla ei ole sen vertaa tyylitajua, että ymmärtäisi tällaisten mainosten olevan aika monelle isku vyön alle. Olen tyrmistynyt siitä, kuinka vähän pelisilmää noin isolla firmalla on. Jokaiselle, joka tajuaa olevansa kyseinen mainoksen kohderyhmää, tulee siitä paha mieli. Me nimittäin mietimme jo hedelmällisyyttämme. Me mietimme sitä, kun haaveilemme lapsista. Me mietimme sitä, kun jonotamme sterilisaatioon (jota ei muuten ikinä mainostettaisi näin). Me mietimme sitä, kun Väestöliitto jälleen kerran on huolissaan suomalaisten huonosta syntyvyydestä.

Kiitos siis Felicitas Mehiläinen, kun lähdit ajamaan asiaasi painostamisen ja syyllistämisen kautta. Aika raikasta toimintaa taholta, jonka palveluiden pariin niitä tarvitsevat kyllä ohjautuvat itsestäänkin. En epäile ollenkaan, etteikö Felicitas Mehiläinen tekisi hyvää työtä hoidoissaan. Sen sijaan firman asenteen perusteella en hakeudu heidän palveluidensa pariin sitten, jos ja kun asia on omalla kohdallani ajankohtainen. Tämä, jos mikä, on aihe, jonka käsittelyn pitäisi olla hienovaraista ja ymmärtävää.

Jos yhteiskunnan lisääntymiseen liittyvät paineet ärsyttävät, kannattaa myös tulla katsomaan käsikirjoittamani Dating Mr. C -nukketeatterinäytelmä. Esitys käsittelee juuri näitä teemoja ja ensi-ilta on 22.2.2019 TEHDAS Teatterilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Katso myös tämä:

Häpeä

Häpeä istuu pääni päällä ja nauraa. Se nauraa sitä, että sain tänään neljäsataa viisikymmentä euroa, joista käytin neljäsataa heti myöhässä ...